Tensta Dansar

Är ett nätverk av dansgrupper, koreografer och danspedagoger som sedan 2013 har verkat för att främja dansen i Spånga-Tensta stadsdel.

2013 öppnande Blå Huset i Tensta upp för samarbeten och gjorde det möjligt för danskonstnärer att visa och skapa sina föreställningar i stadsdelen. Till en början gavs ett utvecklingsbidrag från Kulturförvaltningen för att förankra nätverket och 2014 samlades aktörerna kring en första festival under fem dagar.

Sedan dess har ytterligare 5 festivaler genomförts och den 6:e är på gång i slutet av oktober i år, och festivalen har vuxit för varje år. Fler barn och unga i skolan, förskolan och på fritiden har fått möta dansen, både i workshops där de själva har fått uttrycka sig och genom att se professionella dansföreställningar. Senast nådde festivalen 2 500 barn och unga.

Men festivalen är bara en liten del av dansen som sker i Tensta. Flera aktörer arbetar under hela året med att ge många möjligheter för unga att möta dansen.Vi är del av nätverketDOCH/Dans-och Cirkushögskolan har under dessa år både haft studenter som har praktiserat på Kulturskolan i Blå Huset och förlagt sina föreställningar under festivalen från både dans och cirkusprogrammen. Mer om DOCH.


DUG/Dansare utan gränser har ett flertal gånger arrangerat digital battles med olika platser ute i världen t ex Island. De arrangerade även en kurs för unga med bidrag från Nordisk Kulturkontakt. Mer om DUG.


Hui-Han Hu dansare och koreograf från Taiwan har tidigare medverkat med föreställningen Always by my Side under festivalen 2016. I år medverkar Hui-Han med föreställningen Bit för bit. Mer om Hui-Han.


Klara Färdiga Dansa är en dansgrupp som har utvecklat en lovverksamhet för yngre skolbarn som också börjar bli mer och mer etablerad. Under sommar 2017 och 2018 handledde de sommarjobb för ungdomar i stadsdelen. Helen Petterson som är en av danskonstnärerna i gruppen har även tillsammans med stadsdelen skapat förskoleprojektet Danslådan för 1-2-åringar som har turnerat till förskolor i Spånga-Tensta. Mer om Klara Färdiga Dansa.


Lotta Gahrton, koreograf och dansare har varit baserat i stadsdelen under långa perioder och har byggt upp relationer med skolor, förskolor och andra grupper. Hon har också initierat samarbeten med flera av dansarna i nätverket för att stärka banden mellan de olika dansuttrycken t ex indisk dans, Azonto och flamenco. I år bidrar Lotta med föreställningen Silkespiloter. Mer om Lotta Gahrton.


Petra Howard arbetar på Kulturskolan och förutom undervisning t ex i Skapande skola så skapar de egna föreställningar. Har bl.a. gjort föreställning Var är Tiger, Tiger. Under årets festival har Petras nya föreställning Det är nu vi är här premiär på festivalen.


Streetstar har under åren haft en treårigt idrottsbonusprojekt som fortsätter. De har både fått många flickor att börja dansa och arrangerat streetbattles och events i stadsdelen. De har även åkt på battles och evenemang med ungdomar utanför stadsdelen för att hitta till verksamheter som intresserar dem. Läs mer om Streetstar.


Tanja Tuurala Dansare, koreograf och danspedagog. Hon arbetar, skapar och lever med dans på ett flertal sätt. Hennes dansande är ett prövande av att leva (av) konst och skapa (av) liv. Tanjas praktik har influenser av en blandning av dansstilar som hon dansat och dansar bl.a flamenco. Läs mer om Tanja.


Usha Balamsundaram arbetar också inom Kulturskolan och har samarbetat tillsammans med Petra Howard många gånger t.ex. i Skapande skola så skapar de egna föreställningar med samtida och indisk dans.


ZebraDans har regelbundet visat sina produktioner i stadsdelen och producenten Jonas Robin har arbetat mycket med nätverket Tensta dansar för att förankra och utveckla verksamheten. Läs mer om ZebraDans.


© Copyright 2019. All Rights Reserved Tensta Dansar

FÖLJ OSS!