Om Tensta Dansar

Tensta Dansar

Är ett nätverk av dansgrupper, koreografer och danspedagoger som sedan 2013 har verkat för att främja dansen i Spånga-Tensta stadsdel.

2013 öppnande Blå Huset i Tensta upp för samarbeten och gjorde det möjligt för danskonstnärer att visa och skapa sina föreställningar i stadsdelen. Till en början gavs ett utvecklingsbidrag från Kulturförvaltningen för att förankra nätverket och 2014 samlades aktörerna kring en första festival under fem dagar.

Sedan dess har ytterligare 5 festivaler genomförts och den 6:e är på gång i slutet av oktober i år, och festivalen har vuxit för varje år. Fler barn och unga i skolan, förskolan och på fritiden har fått möta dansen, både i workshops där de själva har fått uttrycka sig och genom att se professionella dansföreställningar. Senast nådde festivalen 2 500 barn och unga.

Men festivalen är bara en liten del av dansen som sker i Tensta. Flera aktörer arbetar under hela året med att ge många möjligheter för unga att möta dansen.Vi är del av nätverket


Lotta Gahrton, koreograf och dansare har varit baserat i stadsdelen under långa perioder och har byggt upp relationer med skolor, förskolor och andra grupper. Hon har också initierat samarbeten med flera av dansarna i nätverket för att stärka banden mellan de olika dansuttrycken t ex indisk dans, Azonto och flamenco. I år bidrar Lotta med föreställningen Silkespiloter. Mer om Lotta Gahrton.


Petra Howard är koreograf, konstnär och konstpedagog. Sedan starten av nätverket 2013 har Tensta varit hennes bas för utvecklandet av nya verk och som spelplats. Har samarbetat med Usha Balasundaram i flera föreställningar. Mer om Petra.


Usha Balasundaram är dansare, koreograf och danspedagog. Efter en karriär som dansare i Chandralekha dance group som turnerade i hela världen flyttade Usha till Sverige. Hon undervisar i Tensta och på sin egen skola Saraswathy Kalakendra. Läs mer om Usha.


Tanja Tuurala Dansare, koreograf och danspedagog. Hon arbetar, skapar och lever med dans på ett flertal sätt. Hennes dansande är ett prövande av att leva (av) konst och skapa (av) liv. Tanjas praktik har influenser av en blandning av dansstilar som hon dansat och dansar bl.a flamenco. Läs mer om Tanja.


Usha Balasundaram arbetar också inom Kulturskolan och har samarbetat tillsammans med Petra Howard många gånger t.ex. i Skapande skola så skapar de egna föreställningar med samtida och indisk dans.


Södra Latin är en kommunal gymnasieskola som har etstiskt program med inriktning dans. I år kommer deras lärare att hålla workshop i improvisation och deras elever kommer att visa upp en koreografi på öppen scen. Läs mer om Södra Latins gymnasium här:

https://sodralatinsgymnasium.stockholm.se/


Dansgymnasiet är en gymnasieskola i Kista som startade hösten 2018. Där läser eleverna ett nationellt högskoleförberedande program, och kan kombinera detta med dans. I år medverkar de med flera koreografier på öppen scen. Läs mer här:

https://www.dansgymnasiet.se/


Studiefrämjandet är ett partipolitiskt och religiöst obundet studieförbund som bedriver folkbildningsverksamhet med särskild inriktning på natur, djur, miljö och kultur samt arbetar med hållbar utveckling som ledstjärna. Studiefrämjandet är en samarbetspartner till Tensta Dansar och arrangerar bl a Snacka:Dans, ett folkbildande samtalsforum om dans som livestreamas under festivalen samt bidrag till den öppna scenen.

Läs mer om Studiefrämjandet: https://www.studieframjandet.se/om-oss/


Kontakta oss


Genom att maila Maria Lindeberg, Producent på info@tenstadansar.se så förmedlar hon kontakt vidare.